Mesane Tümörü

İdrar yollarının en sık görülen kanseridir. Genellikle, ara ara olan ağrısız idrar kanamaları ile ortaya çıkar. Fakat bazen hiçbir bulgu vermeyebilir. Sigara bilinen en önemli sebebidir. İş ortamında uzun yıllar bazı kimyasallara maruz kalmak da mesane kanserine neden olabilir. Kameralı metal bir boru ile yapılan sistoskopi ile mesanedeki tümör saptanır.

Sistoskopi ile saptanan mesane tümörü eğer mümkünse sistoskopi aletine yerleştirilen ve elektrik yardımıyla dokuları kesen başka bir aletle kazınır. Bu işleme TUR-T denir.

Kazınan dokuların patolojik incelemesi sonucu mesane kanseri tanısı konulur. Eğer kanser mesane duvarının kas tabakasına kadar yayılmamışsa hastalığın takibine rutin aralıklarla yapılan sistoskopilerle devam edilir. Takiplerde saptanan yeni tümörlere TUR-T uygulanır.

Kas tabakasını aşmamış fakat yüksek dereceli mesane kanserinde mesane içerisine BCG (verem aşısı) uygulanır. BCG’den fayda görülmemesi durumunda mesanenin tamamen alınması gerekebilir.

Mesane duvarında kas tabakasına dek ilerlemiş mesane kanserinde tedavi radikal sistektomidir. Hatta kas tabakasını aşma şüphesi olan vakalarda ameliyattan önce ya da sonra kemoterapi uygulamak da gerekebilir.

Radikal sistektomide mesane ile birlikte erkeklerde sperm kanalları ve prostat, kadınlarda rahim ve vajinanın üst kısmı çıkarılır. Böbreklerden idrarı taşıyan idrar kanalları mesane yerine bir ince bağırsak parçasına bağlanır. Bu parçanın bir ucu cilde açılarak idrarın karına yapıştırılan bir idrar torbasına dolması sağlanır. Bu torbalar kıyafetlerin altından farkedilmez, hastaların günlük ve sosyal yaşantılarını etkilemez.

Ayrıca ince bağırsaktan yapay bir mesane yapılarak hastanın normal yoldan idrar yapması da sağlanabilir.